facebook

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Co je Velká příkopová propadlina?

Velká příkopová propadlina je rozsáhlý tektonický zlom, který se táhne přes několik afrických zemí, včetně Keni, Tanzanie, Ugandy, Zambie, Malawi a Jihoafrické republiky. Tento zlom vznikl před miliony let a stále se aktivně formuje. Vznikla v důsledku tektonických procesů, kdy se africká tektonická deska rozděluje na dvě části – Somálskou a Nubijskou desku. 

Proč je Velká příkopová propadlina rájem safari?

Velká příkopová propadlina je rájem safari z několika důvodů: 

Velká část dna Velké příkopové propadliny koncentruje dešťovou vodu nejen z údolí, ale i náhorních planin a horských masívů nad údolími. Dostatek vody vytvořil soustavu velkých jezer, kolem kterých bylo vždy dostatek potravy pro velká stáda zvěře. Území dna propadliny je natolik rozlehlé, že ani příchod člověka neznamenal příliš velké omezení pro život divoké zvěře. Samozřejmě, že s tím, jak rostla populace lidí a jejich nároky na půdu (kmeny Bantú na zemědělskou půdu, kmeny tzv. Ponilské (včetně Masajů, Samburu a Turkána na pastviny), zmenšoval se prostor pro divokou zvěř a často docházelo ke konfliktům.  Naštěstí pro moderní svět většina zemí, rozkládajících se na území Velké příkopové propadliny vytvořila rozsáhlou síť národních parků a chráněných území, která poskytuje dostatek prostoru pro zachování dobrých podmínek pro zvěř. Navíc se v mnoha zemích tato území rozšiřují o soukromé rezervace a prostor pro zvěř se tak rozšiřuje. Je velká naděje, že svět divoké africké přírody na území Velké příkopové propadliny zůstane zachován.

Čím je Velká příkopová propadlina zajímavá pro návštěvníky? 

1. Bohatá biodiverzita: Různorodé ekosystémy, od savan přes jezera až po horské oblasti, poskytují domov široké škále zvířat včetně slonů, lvů, nosorožců, leopardů a mnoha druhů ptáků .
2. Malebná krajina: Propadlina nabízí úchvatné scenérie s dramatickými útesy, vulkány, jezerami a rozlehlými pláněmi .
3. Kulturní bohatství: Oblast je také domovem mnoha místních kmenů, které si zachovaly své tradiční způsoby života a nabízejí kulturní zážitky jako součást safari .
4. Historický význam: Mnoho významných paleontologických nálezů, včetně lidských fosilií, bylo objeveno právě v této oblasti, což přidává další vrstvu zajímavosti pro návštěvníky.

 Kvalitní safari v jednotlivých zemích

Keňa - plný přehled národních parků v Keni naleznete ZDE

• Masai Mara: Nejznámější park Keni, proslulý Velkou migrací pakoňů. Safari zde nabízí možnost spatřit tzv. „Big Five“ (slon, lev, buvol, nosorožec a levhart) a množství dalších zvířat .
• Lake Nakuru: Známé pro obrovské hejna plameňáků a nosorožců. Malebné jezero obklopené lesy a travnatými pláněmi .

• Amboseli: Park s úchvatnými výhledy na Kilimandžáro a velkými stády slonů .

Tanzanie - plný přehled národních parků v Tanzanii najdete ZDE

• Serengeti: Jedno z nejlepších míst pro sledování migrace pakoňů a zeber. Rozlehlé savany plné divoké zvěře .
• Ngorongoro: Kráter plný divoké zvěře, který nabízí jedinečnou příležitost vidět mnoho druhů zvířat na relativně malé ploše .
• Lake Manyara: Menší park známý pro stromy lezoucí lvy a bohatou ptačí populaci .

 Uganda - plný přehled národních parků v Ugandě najdete ZDE

• Queen Elizabeth: Park s rozmanitou krajinou a velkou koncentrací slonů, hrochů a dalších zvířat .
• Bwindi Impenetrable Forest: Domov horských goril, což je zážitek, který nelze zažít nikde jinde .

 Zambie

• South Luangwa: Známý pro pěší safari a velkou koncentraci divoké zvěře .
• Lower Zambezi: Park s možností safari na vodě a pozorování divoké zvěře u řeky .

 Malawi

• Liwonde: Park s krásnou krajinou a bohatou populací slonů a hrochů .
• Nyika: Horské planiny s jedinečnou flórou a faunou, včetně vzácných antilop .

 Jihoafrická republika

• Kruger: Největší a nejznámější park JAR, který nabízí neuvěřitelnou biodiverzitu a mnoho možností pro safari .
• Hluhluwe-iMfolozi: Známý pro své úspěšné programy ochrany nosorožců a bohatou faunu .

 Nejznámější národní parky v propadlině

• Masai Mara (Keňa)
• Serengeti (Tanzanie)
• Ngorongoro (Tanzanie)
• Kruger (Jihoafrická republika)
Neprávem opomíjené parky
• Lake Manyara (Tanzanie)
• South Luangwa (Zambie)
• Liwonde (Malawi)

 Příběh o vzniku lidstva ve Velké příkopové propadlině

Velká příkopová propadlina je známá nejen svou přírodní krásou, ale i jako kolébka lidstva. V oblasti Ol Duvai v Tanzanii a v Etiopii byly nalezeny fosilie předků člověka, které poskytly klíčové informace o evoluci. Tyto nálezy, včetně známých fosilií Homo habilis a Australopithecus afarensis (známé jako Lucy), ukazují, že tato oblast byla jedním z prvních domovů našich předků. Výzkumy v této oblasti poskytly cenné poznatky o tom, jak se naši předci vyvíjeli a adaptovali na měnící se podmínky.

 Nejlepší doba k návštěvě Velké příkopové propadliny

Obecně
• Suchá sezóna: Od června do října, kdy jsou zvířata koncentrována kolem vodních zdrojů a vegetace je řidší, což usnadňuje pozorování .
• Dešťová sezóna: Od listopadu do května, kdy je krajina krásně zelená a je menší počet turistů. Ideální pro pozorování ptáků .

 Doporučená doba pro jednotlivé lokality

• Masai Mara: Červenec až říjen (Velká migrace) .
• Serengeti: Červen až červenec (severní část), prosinec až březen (jižní část) .
• Ngorongoro: Celoročně, ale nejlepší období je během suché sezóny .
• Kruger: Květen až září (zimní měsíce) .

 Závěr

Velká příkopová propadlina nabízí jedinečné safari zážitky díky své rozmanité krajině a bohaté biodiverzitě. Bez ohledu na to, kterou část propadliny navštívíte, budete mít příležitost spatřit úžasnou divokou přírodu a poznat fascinující kultury místních obyvatel. Cestovní kancelář Marco Polo je vaším odborníkem na safari, který vám pomůže naplánovat nezapomenutelnou cestu do této jedinečné oblasti.

Sdílení

Poslední články

Rwanda_Vulcanoes_guareza zlatá

Volcanoes - národní park ve Rwandě - informace

Národní park Volcanoes, známý svou úchvatnou přírodní krásou a bohatou biodiverzitou, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací ve Rwandě. Tento park, nacházející se v severozápadní části země, je součástí širší oblasti Virunga, která zahrnuje sopky Virunga a zasahuje také do Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes je pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování ohrožených goril horských. Právě zde Dian Fosseyová před desítkami let zahájila habituaci těchto něžných obrů. Mezi další aktivity v parku patří trekking za tzv. zlatými opicemi (Guareza zlatá), výšlap do bývalého tábora Dian Fosseyové a několik náročných výstupů na sopečné vrcholy.

Rwanda_Nyungwe

Přehled národních parků ve Rwandě

Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", se stává stále oblíbenější destinací pro turisty toužící po nezapomenutelném safari. Tato malá, ale bohatá země v srdci Afriky nabízí úchvatné přírodní krásy, bohatou biodiverzitu a jedinečnou možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů zvířat na světě. V tomto blogu vám představíme hlavní národní parky Rwandy, vysvětlíme, proč je Rwanda rájem safari, a poskytneme praktické informace pro plánování vaší cesty do této fascinující země.

Rwanda_Vulcanoes_gorila

Objevte Rwandu: Skrytý klenot Afriky

Pohled do očí horské gorily je zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Rwanda toho však nabízí mnohem víc. Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", je skutečným skrytým klenotem Afriky, který čeká na své objevení. Tento úchvatný poznávací zájezd do Rwandy vás zavede do srdce této fascinující země, kde prožijete nezapomenutelné dobrodružství plné přírodních krás, fascinující historie a bohaté kultury. S naším zkušeným průvodcem se vydáte na cestu, která vám odhalí to nejlepší, co Rwanda nabízí. Cesta do Rwandy vám připraví krásné zážitky a díky ní poznáte jeden autentický africký stát. 

Zájezdy

Luxusní Tanzanie - Tarangire, Ngorongoro a Serengeti s pobytem na Zanibaru -  -

Luxusní Tanzanie - Tarangire, Ngorongoro a Serengeti s pobytem na Zanibaru

9  /   od 124 900
Vzpomínky na Afriku - safari v Keni s českým průvodcem -  - Keňa_Masai Mara

Vzpomínky na Afriku - safari v Keni s českým průvodcem

7  /   od 81 500
loading