facebook

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Leden, únor a březen: Období telení pakoňů

Migrace pakoňů obvykle začíná v Serengeti, kde od ledna do března probíhá období telení. V tomto období se jižní Serengeti a chráněná oblast Ngorongoro stávají jeslemi pro novorozená mláďata. Hojnost čerstvé trávy po deštích poskytuje stádům dostatek potravy, ale přítomnost predátorů, jako jsou lvi, hyeny a gepardi, z tohoto období činí také nebezpečné období. Přežití nejsilnějších je zřejmé, protože mláďata se musí rychle naučit stát a utíkat, aby se nestala kořistí.


Duben, květen a červen: Cesta na sever

S blížícím se obdobím sucha, obvykle kolem konce dubna až května, se stáda vydávají na cestu na sever. Pakoně, zebry a gazely se vydávají za zelenějšími pastvinami a vodou a vytvářejí mohutný pohyblivý dav, který se táhne na kilometry daleko. Tato fáze migrace se vyznačuje dramatickými přechody řek, kdy zvířata musí překonat zrádné vody řek Grumeti a Mara. Tyto přechody jsou pravděpodobně nejznámější a nejnebezpečnější částí migrace, protože zde číhají krokodýli a silné proudy mohou slabší členy stáda smést.

 

 

Červenec až říjen: Příchod do Masai Mara

V červenci začínají stáda přicházet do keňské Masai Mara, kde svěží travnaté porosty poskytují vítaný odpočinek. Poslední velkou překážkou pro migrující zvířata je řeka Mara, jejíž vody jsou plné krokodýlů. Překonávání této řeky je dramatickou a srdcervoucí podívanou, která přitahuje návštěvníky z celého světa. Pohled na tisíce pakoňů skákajících do řeky, hnaných instinktem a vůlí přežít, je úchvatný a zároveň pokořující.
V Masai Maře nacházejí stáda dočasnou úlevu a bohatou pastvu. Toto období, obvykle od července do října, je nejlepším obdobím pro pozorování zvěře, protože zvířata se rozprostírají po celé rezervaci. Přítomnost velkých býložravců přitahuje četné dravce a interakce mezi nimi nabízejí jedinečné příležitosti k pozorování syrové a nefiltrované dynamiky divočiny. Lvi, levharti a gepardi využívají přílivu kořisti, což vede k napínavým honičkám a lovům, které jsou pro návštěvníky safari vrcholem.

 

 

Listopad a prosinec: Zpáteční cesta do Serengeti

Cyklus Velké migrace pakoňů však nikdy nekončí. Když v listopadu začnou krátké deště, stáda se postupně vydávají na cestu zpět do Serengeti. Zpáteční etapa migrace je méně dramatická, ale stejně důležitá, protože zvířata se za omlazujícími dešti vracejí zpět do míst, kde se telí. Tento nepřetržitý pohyb zajišťuje, že ekosystémy Serengeti i Masai Mara zůstávají vyvážené a udržitelné.

 


Význam Velké migrace

Velká migrace pakoňů je víc než jen přírodní jev; je to kritický ekologický proces, který udržuje biologickou rozmanitost regionu. Pohyb milionů býložravců hraje zásadní roli při utváření krajiny, podporuje růst travnatých ploch a podporuje širokou škálu druhů.

Pakůň: Hlavní hráč Velké migrace

Latinský název: Connochaetes
Popis: Pakůň, známý také jako gnu, je robustní a mohutné zvíře patřící do čeledi turovitých. Existují dva hlavní druhy pakoňů: pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) a pakůň bílý (Connochaetes gnou). Nejčastěji spojovaný s Velkou migrací je pakůň žíhaný, který je rozšířený v oblasti východní a jižní Afriky.
Vzhled:
• Velikost: Pakůň může dosahovat výšky v kohoutku až 1,4 metru a vážit kolem 250 kg.
• Srst: Má krátkou, hrubou srst, která je zbarvená od tmavě hnědé po šedou, často s výraznými pruhy na bocích.
• Rohy: Obě pohlaví mají zahnuté rohy, které jsou pevné a silné.
• Hlava: Má velkou hlavu s širokým čelem a výraznou hřívou, která mu dodává impozantní vzhled.
Chování a sociální struktura:
• Stádní zvíře: Pakoně žijí ve velkých stádech, která mohou čítat tisíce jedinců. Tato stádnost poskytuje ochranu před predátory.
• Migrace: Jsou známí svou každoroční migrací, během níž překonávají obrovské vzdálenosti v hledání čerstvých pastvin a vody. Tento cyklický pohyb je klíčový pro jejich přežití a reprodukci.
• Reprodukce: Období telení nastává obvykle na začátku roku, kdy se rodí tisíce mláďat. Mláďata jsou schopna se postavit na nohy a běžet již několik minut po narození, což je nezbytné pro jejich přežití v divočině.
Význam v ekosystému:
• Ekologická role: Pakoně hrají klíčovou roli v ekosystému Serengeti a Masai Mara. Jejich migrace napomáhá obohacovat půdu a udržovat rovnováhu mezi rostlinnými a živočišnými druhy.
• Potrava pro predátory: Jsou hlavním zdrojem potravy pro mnoho predátorů, včetně lvů, hyen, gepardů a krokodýlů. Jejich migrace přitahuje pozornost těchto predátorů, což přispívá k dynamice místního ekosystému.
Zajímavosti:
• Rychlost: Pakoně jsou schopni běžet rychlostí až 80 km/h, což jim umožňuje uniknout před predátory.
• Zvuky: Vydávají různé zvuky, od hlubokého bručení po krátké výkřiky, které používají ke komunikaci ve stádě.
• pakůň má relativně špatný čich ve srovnání s jinými savci, což může být považováno za nevýhodu v divočině. Místo toho se pakoně více spoléhají na svůj zrak a sluch, aby detekovali predátory a našli potravu. Jejich oči jsou umístěny po stranách hlavy, což jim poskytuje široké zorné pole a umožňuje jim lépe sledovat okolí. Skvělý sluch jim také pomáhá včas detekovat nebezpečí a komunikovat se členy stáda. Tato adaptace je pro ně důležitá zejména během Velké migrace, kdy musí být neustále ve střehu kvůli predátorům a navigovat rozsáhlé oblasti východní Afriky.
Údaje o populaci a ochraně:
• Populace: Aktuální populace pakoňů žíhaných v Serengeti je odhadována na přibližně 1,5 milionu jedinců.
• Ochrana: Pakoně jsou chráněni prostřednictvím několika konzervačních programů a národních parků. Hlavní hrozby zahrnují ztrátu přirozeného prostředí, pytláctví a změny klimatu. 

Pakoně jsou fascinující zvířata, jejichž migrace je jedním z nejúžasnějších přírodních divadel na světě. Jejich role v ekosystému a jejich schopnost přežít v drsných podmínkách africké savany z nich činí klíčový druh pro udržení biologické rozmanitosti regionu.

Praktické tipy pro pozorování pakoňů:
• Nejlepší čas: Období telení od ledna do března a přechody řek v červenci až říjnu.
• Nejlepší místa: Národní parky Serengeti a Masai Mara.
• Vybavení: Dalekohled, fotoaparát, ochranný oděv proti slunci a hmyzu.
• Bezpečnost: Dodržujte pokyny průvodců, udržujte bezpečnou vzdálenost od zvířat a nezapomeňte na základní léky.
 

 

 Pokud se chystáte vyrazit na safari na Velkou migraci, rádi vám poradíme kam a kdy se vydat a rádi pro vás připravíme vaši cestu podle vašich potřeb.

Sdílení

Poslední články

Rwanda_Vulcanoes_guareza zlatá

Volcanoes - národní park ve Rwandě - informace

Národní park Volcanoes, známý svou úchvatnou přírodní krásou a bohatou biodiverzitou, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací ve Rwandě. Tento park, nacházející se v severozápadní části země, je součástí širší oblasti Virunga, která zahrnuje sopky Virunga a zasahuje také do Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes je pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování ohrožených goril horských. Právě zde Dian Fosseyová před desítkami let zahájila habituaci těchto něžných obrů. Mezi další aktivity v parku patří trekking za tzv. zlatými opicemi (Guareza zlatá), výšlap do bývalého tábora Dian Fosseyové a několik náročných výstupů na sopečné vrcholy.

Rwanda_Nyungwe

Přehled národních parků ve Rwandě

Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", se stává stále oblíbenější destinací pro turisty toužící po nezapomenutelném safari. Tato malá, ale bohatá země v srdci Afriky nabízí úchvatné přírodní krásy, bohatou biodiverzitu a jedinečnou možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů zvířat na světě. V tomto blogu vám představíme hlavní národní parky Rwandy, vysvětlíme, proč je Rwanda rájem safari, a poskytneme praktické informace pro plánování vaší cesty do této fascinující země.

Rwanda_Vulcanoes_gorila

Objevte Rwandu: Skrytý klenot Afriky

Pohled do očí horské gorily je zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Rwanda toho však nabízí mnohem víc. Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", je skutečným skrytým klenotem Afriky, který čeká na své objevení. Tento úchvatný poznávací zájezd do Rwandy vás zavede do srdce této fascinující země, kde prožijete nezapomenutelné dobrodružství plné přírodních krás, fascinující historie a bohaté kultury. S naším zkušeným průvodcem se vydáte na cestu, která vám odhalí to nejlepší, co Rwanda nabízí. Cesta do Rwandy vám připraví krásné zážitky a díky ní poznáte jeden autentický africký stát. 

Zájezdy

Velká migrace v Serengeti a kráter Ngorongoro a Tarangire -  - Tanzanie_Serengeti South_telení pakoňů

Velká migrace v Serengeti a kráter Ngorongoro a Tarangire

6  /   od 91 500
loading