facebook

Přehled národních parků ve Rwandě

Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", se stává stále oblíbenější destinací pro turisty toužící po nezapomenutelném safari. Tato malá, ale bohatá země v srdci Afriky nabízí úchvatné přírodní krásy, bohatou biodiverzitu a jedinečnou možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů zvířat na světě. V tomto blogu vám představíme hlavní národní parky Rwandy, vysvětlíme, proč je Rwanda rájem safari, a poskytneme praktické informace pro plánování vaší cesty do této fascinující země.

Safari ve Rwandě a národní parky Rwandy

Safari ve Rwandě je jedinečný zážitek, který vám umožní prozkoumat různé ekosystémy, od horských lesů až po savany. Národní parky Rwandy jsou domovem široké škály divoké zvěře, včetně horských goril, šimpanzů, slonů a mnoha druhů ptáků. Díky své kompaktní velikosti je Rwanda ideálním místem pro turisty, kteří chtějí během jedné cesty zažít rozmanité přírodní scenérie a zvířata.

Proč je právě Rwanda rájem safari?

Rwanda je považována za ráj safari z několika důvodů:

Horské gorily: Rwanda je jedním z mála míst na světě, kde můžete vidět ohrožené horské gorily ve volné přírodě. Národní park Volcanoes je domovem těchto majestátních tvorů a nabízí nezapomenutelný zážitek z trekování za gorilami.

Bohatá biodiverzita: Rwanda se může pochlubit širokou škálou ekosystémů, které jsou domovem mnoha ohrožených druhů zvířat a rostlin.

Ochrana přírody: Rwanda se aktivně věnuje ochraně přírody a udržitelného turismu, což zajišťuje, že návštěvníci mohou obdivovat krásy země bez negativního dopadu na životní prostředí.

Krátká historie národních parků ve Rwandě

Historie národních parků ve Rwandě sahá do první poloviny 20. století, kdy byly založeny první rezervace na ochranu ohrožených druhů. Národní park Volcanoes byl založen v roce 1925 jako první svého druhu v Africe, původně zaměřený na ochranu goril horských. Postupně byly zřízeny další národní parky, jako například Akagera a Nyungwe, které dnes tvoří klíčové destinace pro turisty.

Nejslavnější a neprávem opomíjené národní parky ve Rwandě

Národní park Volcanoes: Nejznámější park ve Rwandě, známý především díky horským gorilám. Nabízí také krásné treky na sopky a pozorování dalších druhů primátů.

Národní park Akagera: Tento park se nachází na východě Rwandy a je domovem Velké pětky (slon, lev, nosorožec, leopard, buvol). Park je ideální pro tradiční safari s možností vidět mnoho druhů africké fauny.

Národní park Nyungwe: Jeden z největších horských deštných pralesů v Africe, kde můžete vidět šimpanze a dalších 12 druhů primátů. Park nabízí také mnoho trekkingových tras a možností pozorování ptáků.

Gishwati-Mukura: Menší a méně známý park, který byl nedávno obnoven. Nabízí krásné scenérie a možnost vidět ohrožené druhy, jako jsou zlaté opice.

 Nejvhodnější doba k návštěvě Rwandy

Nejvhodnější doba k návštěvě Rwandy je během suchých období, které trvají od června do září a od prosince do února. Během těchto měsíců jsou podmínky pro trekking a safari nejpříznivější, protože cesty jsou suché a zvířata se snadněji pozorují.

Národní park Volcanoes: Nejlepší doba pro návštěvu je během suchých měsíců (červen-září, prosinec-únor), kdy jsou podmínky pro trekking za gorilami ideální.

Národní park Akagera: Park je přístupný po celý rok, ale suché období je nejlepší pro pozorování zvířat u napajedel.

Národní park Nyungwe: Nejlepší čas pro návštěvu je suché období, kdy jsou cesty suché a podmínky pro trekking optimální.

Ochrana goril ve Rwandě

Ochrana goril ve Rwandě je jednou z nejdůležitějších ekologických iniciativ v zemi. Rwanda investuje značné prostředky do ochrany přírodních habitatů a do vzdělávání místních komunit o významu ochrany přírody. Díky těmto snahám se populace horských goril ve Rwandě zvyšuje a turisté mají jedinečnou příležitost vidět tyto vzácné tvory ve volné přírodě.Ochrana goril ve Rwandě má bohatou historii, která začala v roce 1925 založením Národního parku Volcanoes, prvního národního parku v Africe, zaměřeného na ochranu horských goril. V 60. letech 20. století sehrála klíčovou roli primatoložka Dian Fossey, která zavedla terénní výzkum a bojovala proti pytláctví, což přineslo mezinárodní pozornost a podporu. Po její smrti v roce 1985 bylo vytvořeno Dian Fossey Gorilla Fund International, který pokračuje v její práci.

V roce 1999 byl spuštěn Rwanda Development Board (RDB), který zahrnuje programy na ochranu přírody a rozvoj ekoturistiky. Program "Gorilla Fund" podporuje ochranu goril prostřednictvím výzkumu, vzdělávání a komunitních projektů. Místní komunity jsou nyní zapojeny do ochrany přírody a těží z ekoturistiky, která poskytuje ekonomické příležitosti a zvyšuje povědomí o významu ochrany goril.

Díky těmto snahám se populace horských goril ve Rwandě stabilizuje a roste. Programy reforestrace, boj proti pytláctví a udržitelné turistiky přispívají k ochraně jejich přirozeného prostředí. Rwanda je nyní považována za modelový příklad úspěšné ochrany ohrožených druhů, přičemž počet goril v parku Volcanoes se neustále zvyšuje, což přispívá k jejich dlouhodobému přežití.

Závěr

Rwanda je fascinující destinací, která nabízí bohaté přírodní krásy a nezapomenutelné safari zážitky. S cestovní kanceláří Marco Polo máte zajištěn profesionální přístup a nezapomenutelné zážitky, které vám umožní objevit skrytý klenot Afriky. Rezervujte si svůj zájezd do Rwandy ještě dnes a zažijte to nejlepší, co tato úžasná země nabízí.

Sdílení

Poslední články

Rwanda_Vulcanoes_guareza zlatá

Volcanoes - národní park ve Rwandě - informace

Národní park Volcanoes, známý svou úchvatnou přírodní krásou a bohatou biodiverzitou, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací ve Rwandě. Tento park, nacházející se v severozápadní části země, je součástí širší oblasti Virunga, která zahrnuje sopky Virunga a zasahuje také do Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes je pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování ohrožených goril horských. Právě zde Dian Fosseyová před desítkami let zahájila habituaci těchto něžných obrů. Mezi další aktivity v parku patří trekking za tzv. zlatými opicemi (Guareza zlatá), výšlap do bývalého tábora Dian Fosseyové a několik náročných výstupů na sopečné vrcholy.

Rwanda_Vulcanoes_gorila

Objevte Rwandu: Skrytý klenot Afriky

Pohled do očí horské gorily je zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Rwanda toho však nabízí mnohem víc. Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", je skutečným skrytým klenotem Afriky, který čeká na své objevení. Tento úchvatný poznávací zájezd do Rwandy vás zavede do srdce této fascinující země, kde prožijete nezapomenutelné dobrodružství plné přírodních krás, fascinující historie a bohaté kultury. S naším zkušeným průvodcem se vydáte na cestu, která vám odhalí to nejlepší, co Rwanda nabízí. Cesta do Rwandy vám připraví krásné zážitky a díky ní poznáte jeden autentický africký stát. 

Zájezdy

Rwanda - Skrytý klenot Afriky -  - Rwanda_Vulcanoes_gorila

Rwanda - Skrytý klenot Afriky

5  /   od 80 900
loading