facebook

Volcanoes - národní park ve Rwandě - informace

Národní park Volcanoes, známý svou úchvatnou přírodní krásou a bohatou biodiverzitou, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací ve Rwandě. Tento park, nacházející se v severozápadní části země, je součástí širší oblasti Virunga, která zahrnuje sopky Virunga a zasahuje také do Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes je pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování ohrožených goril horských. Právě zde Dian Fosseyová před desítkami let zahájila habituaci těchto něžných obrů. Mezi další aktivity v parku patří trekking za tzv. zlatými opicemi (Guareza zlatá), výšlap do bývalého tábora Dian Fosseyové a několik náročných výstupů na sopečné vrcholy.

Proč je právě Volcanoes rájem safari?

Národní park Volcanoes je rájem safari díky svým unikátním možnostem pro pozorování ohrožených horských goril, které zde žijí ve svém přirozeném prostředí. Trekking za gorilami je hlavní atrakcí, která láká turisty z celého světa. Kromě goril nabízí park také bohatou faunu a flóru, včetně zlatých opic, buvolů, slonů a mnoha druhů ptáků.

Krátká historie národního parku Volcanoes

Národní park Volcanoes byl založen v roce 1925 jako první národní park v Africe, s cílem chránit horské gorily před pytláctvím. Tento park se stal známým díky práci primatoložky Diany Fossey, která zde prováděla svůj výzkum a bojovala za ochranu goril. Její úsilí přitáhlo mezinárodní pozornost a vedlo k vytvoření Dian Fossey Gorilla Fund International, který pokračuje v ochraně těchto ohrožených tvorů.

Hlavní smysl vzniku a udržování národního parku Volcanoes

Hlavním smyslem vzniku a udržování národního parku Volcanoes je ochrana a zachování horských goril a jejich přirozeného prostředí. Park také podporuje udržitelný turismus, který přináší ekonomické výhody místním komunitám a zároveň zajišťuje, že přírodní zdroje jsou chráněny pro budoucí generace. Ochrana přírody a vzdělávání místních obyvatel o významu ochrany životního prostředí jsou klíčové pro dlouhodobé přežití parku a jeho obyvatel.

Kdy je nejvhodnější park navštívit?

Nejvhodnější doba k návštěvě Národního parku Volcanoes je během suchých období, která trvají od června do září a od prosince do února. Během těchto měsíců jsou cesty suché a podmínky pro trekking za gorilami jsou nejlepší. Mimo těchto období může být park náročnější k prozkoumání kvůli bahnitým a kluzkým stezkám.

Ochrana goril ve Rwandě

Ochrana goril ve Rwandě je jedním z hlavních cílů Národního parku Volcanoes. Rwanda se věnuje intenzivní ochraně těchto ohrožených tvorů prostřednictvím programů, které zahrnují boj proti pytláctví, reforestraci a vzdělávání místních komunit. Díky těmto snahám se populace horských goril ve Rwandě stabilizuje a roste, což přispívá k jejich dlouhodobému přežití.
Ochrana goril ve Rwandě má bohatou historii, která začala v roce 1925 založením Národního parku Volcanoes, prvního národního parku v Africe, zaměřeného na ochranu horských goril. V 60. letech 20. století sehrála klíčovou roli primatoložka Dian Fossey, která zavedla terénní výzkum a bojovala proti pytláctví, což přineslo mezinárodní pozornost a podporu. Po její smrti v roce 1985 bylo vytvořeno Dian Fossey Gorilla Fund International, který pokračuje v její práci.

V roce 1999 byl spuštěn Rwanda Development Board (RDB), který zahrnuje programy na ochranu přírody a rozvoj ekoturistiky. Program "Gorilla Fund" podporuje ochranu goril prostřednictvím výzkumu, vzdělávání a komunitních projektů. Místní komunity jsou nyní zapojeny do ochrany přírody a těží z ekoturistiky, která poskytuje ekonomické příležitosti a zvyšuje povědomí o významu ochrany goril.

Díky těmto snahám se populace horských goril ve Rwandě stabilizuje a roste. Programy reforestrace, boj proti pytláctví a udržitelné turistiky přispívají k ochraně jejich přirozeného prostředí. Rwanda je nyní považována za modelový příklad úspěšné ochrany ohrožených druhů, přičemž počet goril v parku Volcanoes se neustále zvyšuje, což přispívá k jejich dlouhodobému přežití.

Zlaté opice (Guareza zlatá), perly ve stínu goril

Zlaté opice (Golden monkeys) jsou poddruhem opice modré, vědecky nazývaným Cercopithecus mitis kandti. Tento poddruh žije výhradně v lesích na svazích sopek Virunga, které se nacházejí v Národním parku Volcanoes ve Rwandě, Národním parku Mgahinga v Ugandě a v některých částech Demokratické republiky Kongo.

Charakteristika zlatých opic

Vzhled: Zlaté opice mají výraznou zlatou srst na bocích, zádech a ocase, což kontrastuje s tmavě modrošedou srstí na zbytku těla. Jejich obličej je tmavý s výraznýma očima.
Chování: Tyto opice žijí ve skupinách, které mohou mít až 30 jedinců. Jsou denní a tráví většinu svého času hledáním potravy, která se skládá hlavně z ovoce, listů, bambusu a květů.
Stanoviště: Zlaté opice obývají horské lesy a bambusové lesy v nadmořské výšce 2 200 až 4 300 metrů.

 


Ochrana a význam

Zlaté opice jsou považovány za ohrožený druh kvůli ztrátě přirozeného prostředí a pytláctví. Národní parky, jako je Volcanoes ve Rwandě a Mgahinga v Ugandě, hrají klíčovou roli v ochraně těchto opic. Programy ochrany přírody a ekoturistiky, které zahrnují sledování a pozorování zlatých opic, pomáhají zvyšovat povědomí o jejich ochraně a poskytují finanční prostředky na jejich zachování.

Pozorování zlatých opic je jednou z atraktivních aktivit pro turisty navštěvující národní parky v oblasti Virunga, což přispívá k podpoře místních ekonomik a ochrany přírody. 

Závěr

Národní park Volcanoes je fascinující destinací, která nabízí jedinečné safari zážitky a možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů na světě. S cestovní kanceláří Marco Polo máte zajištěn profesionální přístup a nezapomenutelné zážitky, které vám umožní objevit skrytý klenot Afriky. Rezervujte si svůj zájezd do Rwandy ještě dnes a zažijte to nejlepší, co tato úžasná země nabízí.

Sdílení

Poslední články

Rwanda_Nyungwe

Přehled národních parků ve Rwandě

Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", se stává stále oblíbenější destinací pro turisty toužící po nezapomenutelném safari. Tato malá, ale bohatá země v srdci Afriky nabízí úchvatné přírodní krásy, bohatou biodiverzitu a jedinečnou možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů zvířat na světě. V tomto blogu vám představíme hlavní národní parky Rwandy, vysvětlíme, proč je Rwanda rájem safari, a poskytneme praktické informace pro plánování vaší cesty do této fascinující země.

Rwanda_Vulcanoes_gorila

Objevte Rwandu: Skrytý klenot Afriky

Pohled do očí horské gorily je zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Rwanda toho však nabízí mnohem víc. Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", je skutečným skrytým klenotem Afriky, který čeká na své objevení. Tento úchvatný poznávací zájezd do Rwandy vás zavede do srdce této fascinující země, kde prožijete nezapomenutelné dobrodružství plné přírodních krás, fascinující historie a bohaté kultury. S naším zkušeným průvodcem se vydáte na cestu, která vám odhalí to nejlepší, co Rwanda nabízí. Cesta do Rwandy vám připraví krásné zážitky a díky ní poznáte jeden autentický africký stát. 

Zájezdy

Rwanda - Skrytý klenot Afriky -  - Rwanda_Vulcanoes_gorila

Rwanda - Skrytý klenot Afriky

5  /   od 80 900
loading