facebook

Selous (Nyerere) – chráněná oblast - informace

Selous Game Reserve, nyní známá jako Nyerere National Park, je jednou z největších chráněných oblastí v Africe. Tento rozlehlý park, pojmenovaný po prvním prezidentovi Tanzanie Juliusu Nyererem, se rozprostírá na ploše více než 50 000 km². Selous je známý svou bohatou biodiverzitou a nezasaženou přírodou, což z něj činí ideální destinaci pro milovníky safari a dobrodruhy hledající autentický africký zážitek.

Historie a význam

Selous Game Reserve byla založena v roce 1922 a v roce 1982 byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Rezervace je pojmenována po britském lovci a ochránci přírody Fredericku Selousovi. V roce 2019 byla část rezervace přejmenována na Nyerere National Park na počest prvního prezidenta Tanzanie. Tento park je domovem velkých populací divoké zvěře a nabízí jedinečné příležitosti k pozorování zvířat ve volné přírodě.

Geografie a klima

Nyerere National Park se nachází v jihovýchodní Tanzanii a zahrnuje rozmanité krajiny, včetně hustých lesů, savan, mokřadů a řek. Nejvýznamnější řekou je Rufiji, která protéká parkem a vytváří rozsáhlé bažiny a jezera. Klima v parku je tropické, s obdobím dešťů od listopadu do května a suchým obdobím od června do října, což je ideální čas pro návštěvu safari.

Fauna a flora

Park je domovem široké škály zvířat, včetně „Velké pětky“ – slonů, lvů, leopardů, nosorožců a buvolů. Kromě toho zde najdete také hrochy, krokodýly, žirafy, zebry a různé druhy antilop. Nyerere je také rájem pro ornitology s více než 440 druhy ptáků. Vegetace parku je stejně rozmanitá, s hustými lesy, akáciovými háji a travnatými plochami.

Safari zážitky

Nyerere National Park nabízí různé typy safari zážitků, které uspokojí každého cestovatele:
• Klasické safari v džípu: Projížďky otevřenými džípy s průvodci poskytují nejlepší možnosti pozorování velkých savců v jejich přirozeném prostředí.
• Pěší safari: Pod vedením zkušeného průvodce můžete prozkoumat park pěšky a zažít divokou přírodu zblízka.
• Safari plavba: Plavby po řece Rufiji nabízejí jedinečný pohled na vodní ptactvo, hrochy a krokodýly.
• Noční safari: Noční výlety umožňují spatřit noční život parku, kdy jsou aktivní některé zvířata, která během dne neuvidíte.

Praktické informace

• Jak se tam dostat: Nejjednodušší cesta do parku je letecky z Dar es Salaamu nebo Zanzibaru. Existuje několik charterových letů, které vás dopraví přímo do parku.
• Ubytování: Park nabízí širokou škálu ubytovacích možností, od luxusních lodží po kempování. Doporučujeme rezervovat ubytování předem, zejména během hlavní sezóny.

Nejlepší čas na návštěvu

• Červen až říjen: Suché období je ideální pro pozorování zvěře, která se shromažďuje u vodních zdrojů. Cesty jsou dobře sjízdné a počasí je příjemné.
• Listopad až květen: Období dešťů přináší bujnou vegetaci a méně turistů. Safari v tomto období může být obtížnější kvůli rozbláceným cestám, ale krajině dodává na kráse. Migrace ptáků a nově narozená mláďata jsou hlavními lákadly tohoto období.
• Březen a duben: Vrchol dešťů, kdy může být park těžko přístupný, ale pro milovníky přírody a fotografy je to čas plný života a dramatických scén.

Vstupné do parku

Vstupné do Nyerere National Park je pro dospělé nerezidenty 50 USD za 24 hodin, pro děti ve věku 5-15 let 30 USD. Rezidenti platí stejné ceny jako nerezidenti.

Pro více informací o vstupném a dalších poplatcích navštivte [oficiální stránky parku](https://www.nyererenationalpark.net).

Závěr

Nyerere National Park je skutečným pokladem Tanzanie, který nabízí autentické safari zážitky v jedné z největších a nejméně dotčených přírodních rezervací Afriky. Díky své rozmanité krajině a bohaté fauně a flóře je ideální destinací pro každého, kdo touží po nezapomenutelném dobrodružství. Pokud plánujete cestu do Tanzanie, Nyerere National Park by měl být na vrcholu vašeho seznamu.

Sdílení

Poslední články

Rwanda_Vulcanoes_guareza zlatá

Volcanoes - národní park ve Rwandě - informace

Národní park Volcanoes, známý svou úchvatnou přírodní krásou a bohatou biodiverzitou, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací ve Rwandě. Tento park, nacházející se v severozápadní části země, je součástí širší oblasti Virunga, která zahrnuje sopky Virunga a zasahuje také do Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes je pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování ohrožených goril horských. Právě zde Dian Fosseyová před desítkami let zahájila habituaci těchto něžných obrů. Mezi další aktivity v parku patří trekking za tzv. zlatými opicemi (Guareza zlatá), výšlap do bývalého tábora Dian Fosseyové a několik náročných výstupů na sopečné vrcholy.

Rwanda_Nyungwe

Přehled národních parků ve Rwandě

Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", se stává stále oblíbenější destinací pro turisty toužící po nezapomenutelném safari. Tato malá, ale bohatá země v srdci Afriky nabízí úchvatné přírodní krásy, bohatou biodiverzitu a jedinečnou možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů zvířat na světě. V tomto blogu vám představíme hlavní národní parky Rwandy, vysvětlíme, proč je Rwanda rájem safari, a poskytneme praktické informace pro plánování vaší cesty do této fascinující země.

Rwanda_Vulcanoes_gorila

Objevte Rwandu: Skrytý klenot Afriky

Pohled do očí horské gorily je zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Rwanda toho však nabízí mnohem víc. Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", je skutečným skrytým klenotem Afriky, který čeká na své objevení. Tento úchvatný poznávací zájezd do Rwandy vás zavede do srdce této fascinující země, kde prožijete nezapomenutelné dobrodružství plné přírodních krás, fascinující historie a bohaté kultury. S naším zkušeným průvodcem se vydáte na cestu, která vám odhalí to nejlepší, co Rwanda nabízí. Cesta do Rwandy vám připraví krásné zážitky a díky ní poznáte jeden autentický africký stát. 

Zájezdy

loading