facebook

Peru - Salkantay trek

Salkantay trek je jednou z nejpopulárnějších a nejkrásnějších turistických tras v Peru, která vede přes vysoké Andy a nabízí úchvatné výhledy na horské masivy, ledovce a exotickou přírodu. Tento trek je skvělou alternativou k slavné Inca Trail a poskytuje nezapomenutelný zážitek pro milovníky vysokohorských treků a dobrodružství. Cesta vás zavede do nitra andské krajiny a umožní vám objevit kouzlo peruánských hor.

Historie a význam

Salkantay trek je pojmenován po hoře Salkantay, která je se svou výškou 6 271 metrů jednou z nejvyšších hor v peruánských Andách. Tato trasa byla původně využívána Inky jako obchodní a poutní cesta. Dnes je trek populární mezi turisty, kteří chtějí zažít autentickou atmosféru peruánských hor a navštívit méně frekventovanou cestu, než vyhlášený Inka trail.

Geografie a klima

Salkantay trek začíná v Mollepatě, malém městečku nacházejícím se v údolí řeky Apurímac. Trasa vede přes rozmanité krajiny, od horských průsmyků a ledovcových jezer až po deštné pralesy a tropické oblasti. Klima na treku je velmi proměnlivé, s chladnými nocemi ve vyšších nadmořských výškách a teplým, vlhkým počasím v nižších oblastech. Doporučuje se cestovat během suchého období od května do září.

Fauna a flora

Během Salkantay treku můžete narazit na pestrou faunu a floru, typickou pro vysokohorské a tropické oblasti Peru. Mezi nejčastěji spatřená zvířata patří lamy, alpaky, kondory a různé druhy exotických ptáků. Rostlinný svět je stejně bohatý, s množstvím orchidejí, bromélií a dalších tropických rostlin, které zdobí krajinu podél trasy.

Hlavní body a aktivity

Salkantay trek nabízí mnoho nezapomenutelných zážitků a aktivit. Existuje několik různě dlouhých tras, které vás provedou různými údolími a přes různé vrcholky v oblasti mezi Salkantay a Machu Picchu. Je jen na vás, kterou trasu si zvolíte. Doporučujeme poradit se s odborníkem v naší cestovní kanceláři.
• Průsmyk Salkantay: Nejvyšší bod trasy ve výšce 4 650 metrů, odkud jsou úchvatné výhledy na horu Salkantay a okolní krajinu.
• Ledovcová jezera: Jako je Humantay Lake, kde můžete obdivovat tyrkysově modrou vodu obklopenou zasněženými vrcholy.
• Místní kultura: Setkání s místními obyvateli a poznání jejich tradičního způsobu života.
• Tropické lesy: Průchod přes bujné deštné pralesy plné života.

Nejlepší čas na návštěvu

• Květen až září: Suché období je ideální pro trek, protože počasí je stabilní a cesty jsou suché. Dny jsou slunečné a teplé, zatímco noci mohou být chladné, zejména ve vyšších nadmořských výškách.
• Říjen až listopad: Začíná období dešťů, počasí je méně předvídatelné a cesty mohou být bahnité a kluzké. Nicméně, vegetace je svěží a méně turistů na trase znamená klidnější zážitek.
• Prosinec až březen: Hlavní období dešťů, kdy se může trek stát velmi náročným kvůli rozbláceným cestám a častým srážkám. Tento čas není doporučen pro trek kvůli nepředvídatelnému počasí a vyššímu riziku sesuvů půdy.
• Duben: Přechodné období, kdy deště ustupují a počasí se začíná stabilizovat. Cesty mohou být stále bahnité, ale s nižší pravděpodobností intenzivních srážek. Vegetace je bujná a kvete, což vytváří nádhernou scenérii.

Praktické informace

• Jak se tam dostat: Nejjednodušší cesta je letecky do Cuzca, odkud se dále pokračuje do Mollepaty, výchozího bodu treku.
• Ubytování: Po trase jsou k dispozici různá ubytovací zařízení, od kempů po horské chaty. Doporučuje se rezervovat místa předem.
• Co si vzít s sebou: Doporučuje se vzít si kvalitní trekingové boty, teplé oblečení pro chladné noci, ochranu proti slunci, pláštěnku a dostatek pitné vody a energetických tyčinek.

Závěr

Salkantay trek je jedinečným dobrodružstvím, které vám umožní prozkoumat nádherné peruánské hory, zažít autentickou atmosféru andské krajiny a navštívit ikonické Machu Picchu. Tento trek je ideální pro ty, kteří hledají nezapomenutelné zážitky a chtějí se ponořit do krás a tajemství Peru. Pokud plánujete cestu do Peru, Salkantay trek by měl být na vrcholu vašeho seznamu.

Sdílení

Poslední články

Jaz Little Venice Golf Resort_egypt_ain sohkna

Proč se vydat na golf do Egypta?

Golf v Egyptě se stal oblíbenou volbou pro hráče z celého světa, a to nejen díky kvalitním golfovým hřištím, ale také díky příznivému klimatu, které je v období od října do dubna ideální pro hru. Proč jet na golf do Egypta právě v tomto období? Počasí je příjemně teplé, teploty se pohybují mezi 20 až 25 °C, což vytváří ideální podmínky pro hru bez extrémních vedrů, které panují v letních měsících. Zatímco v Evropě je zimní sezóna v plném proudu, Egypt nabízí golfistům sluneční paprsky a možnost zahrát si na skvěle udržovaných hřištích.

Rwanda_Vulcanoes_guareza zlatá

Volcanoes - národní park ve Rwandě - informace

Národní park Volcanoes, známý svou úchvatnou přírodní krásou a bohatou biodiverzitou, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací ve Rwandě. Tento park, nacházející se v severozápadní části země, je součástí širší oblasti Virunga, která zahrnuje sopky Virunga a zasahuje také do Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes je pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování ohrožených goril horských. Právě zde Dian Fosseyová před desítkami let zahájila habituaci těchto něžných obrů. Mezi další aktivity v parku patří trekking za tzv. zlatými opicemi (Guareza zlatá), výšlap do bývalého tábora Dian Fosseyové a několik náročných výstupů na sopečné vrcholy.

Rwanda_Nyungwe

Přehled národních parků ve Rwandě

Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", se stává stále oblíbenější destinací pro turisty toužící po nezapomenutelném safari. Tato malá, ale bohatá země v srdci Afriky nabízí úchvatné přírodní krásy, bohatou biodiverzitu a jedinečnou možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů zvířat na světě. V tomto blogu vám představíme hlavní národní parky Rwandy, vysvětlíme, proč je Rwanda rájem safari, a poskytneme praktické informace pro plánování vaší cesty do této fascinující země.

Rwanda_Vulcanoes_gorila

Objevte Rwandu: Skrytý klenot Afriky

Pohled do očí horské gorily je zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Rwanda toho však nabízí mnohem víc. Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", je skutečným skrytým klenotem Afriky, který čeká na své objevení. Tento úchvatný poznávací zájezd do Rwandy vás zavede do srdce této fascinující země, kde prožijete nezapomenutelné dobrodružství plné přírodních krás, fascinující historie a bohaté kultury. S naším zkušeným průvodcem se vydáte na cestu, která vám odhalí to nejlepší, co Rwanda nabízí. Cesta do Rwandy vám připraví krásné zážitky a díky ní poznáte jeden autentický africký stát. 

Zájezdy

Peru: Inca Trail -  -

Peru: Inca Trail

7  /   od 32 500
Peru: Salkantay trek a krátký Inca Trail -  -

Peru: Salkantay trek a krátký Inca Trail

8  /   od 35 500
loading